Verksamhetsanalysen uppdateras ej efter 2020. Avsnitten som beskriver olika delar av hälso- och sjukvården uppdateras och publiceras på Statistik- och analysportalen:
https://www.vgregion.se/statistik-analysportalen/I Sverige diagnostiseras cirka 10 000 män varje år. Sjukdomen drabbar framför allt äldre män – cirka hälften är över 70 år och sjukdomen är mycket ovanlig före 50 års ålder.
Risken att avlida av prostatacancer är starkt beroende på cancerns utbredning och hur aggressiv den är. Den relativa 5-årsöverlevnaden är drygt 90 procent.
Prostatacancer indelas i lågriskcancer (27 procent), intermediärriskcancer (34 procent), högriskcancer (19 procent) och metastaserad cancer (18 procent).
PSA-testning minskar dödligheten i prostatacancer men leder till att vissa män behandlas i onödan, med minskad livskvalitet som följd.
PSA står för prostataspecifikt antigen. Det är ett protein som tillverkas i prostatakörteln. PSA finns vanligen i små mängder i blodet och det är det värdet som mäts genom PSA-provet.
Aktiv monitorering innebär att man följer män med lågrisktumörer för att senare behandla de män vars cancer tillväxer. Denna behandling tillämpas allt mer och är standard vid mycket lågrisktumörer.
Fyra nya läkemedel med effekt på kastrationsresistent prostatacancer har blivit tillgängliga sedan 2014.
Multidisciplinär konferens (MDK) för män med högriskprostatacancer införs nu i hela landet.
Indikatorerna nedan visar bland annat att:
Täckningsgraden mot Cancerregistret för Västra Götalandsregionen diagnosår 2015 är 100 procent.
Data i diagrammen presenteras per hälso- och sjukvårdsnämnd samt för Västra Götalandsregionen och riket.
Karta över hälso- och sjukvårdsnämnderna samt befolkningsstatistik
Täljare: Fall som diskuterats på multidisciplinär konferens.
Nämnare: Registrerade patienter med högrisk tumörer och ålder till och med 80 år som fått diagnos under tiden 2011-2015.
Vad visar indikatorn: Indikatorn visa andel män som är högst 80 år med högriskcancer utan fjärrmetastaser, som diskuterats på multidiciplinär konferens (MDK). Högriskcancer indelas i lokaliserad högriskcancer eller lokalt avancerad cancer.
MDK är ett globalt vedertaget arbetssätt som implementerats i cancervården i syfte att säkra jämlik bedömning av hög kvalitet, korta beslutsvägar och öka följsamheten till vårdprogram och behandlingsriktlinjer. MDK innebär en schemalagd, återkommande och strukturerad värdering av patienten utifrån diagnostiska och behandlingsrelaterade perspektiv. Genom samverkan mellan olika discipliner får patienten en behandlingsrekommendation baserad på flera experters synpunkter. Dessutom kan MDK användas för att identifiera patienter som kan behandlas inom kliniska studier. Definitionen av multidisciplinärkonferens i Nationella prostatacancerregistret är att urolog, onkolog och kontaktsjuksköterska deltar.
Målnivå: Målnivån är att minst 80 procent av aktuella patienter diskuteras på MDK.
Västra Götaland jämfört med riket: Västra Götalandregionen ligger på 59 procent jämfört med 53 procent i riket vilket är en tydlig förbättring med 2013 (31 procent) och 2014 (44 procent). Det ligger således över riksgenomsnittet men klart under målnivån 80 procent.
Skillnader inom regionen: Andelen män som diskuteras på MDK varierar över regionen från så lågt som 32 procent (privaturologer) till 92 procent vid vissa sjukhus. Endast ett par sjukhus uppnår målnivån på 80 procent.
Könsskillnader: Endast män kan få prostatacancer.
Källa: Nationella prostatacancerregistret, 2017-03-03
Vilka år avses: År för påbörjad behandling 2011-2015
Vad visar indikatorn: Tid från remiss till start av behandling. Median samt 25:e och 75:e percentil i antal dagar, dvs. dag då hälften, respektive 25 procent eller 75 procent av patienterna slutfört ledtiden.
Alla registrerade patienter som påbörjat behandling 2011-2015. Fall då registrerad behandlingsstart ligger före remiss eller då väntetiden överstiger 365 dagar har uteslutits.
Målnivå: Målnivån beror på riskkategori. Vid högriskcancer är målnivån 60 dagar.
Västra Götaland jämfört med riket: Mediantiden från remiss till behandlingsstart för högriskpatienter i Västra Götalandsregionen är 132 dagar (IQR 91-168) vilket är något bättre än riksgenomsnittet på 139 dagar (IQR 99-189) men mycket långt från målvärdet på 60 dagar.
Skillnader inom regionen: Mediantiderna varierar inom regionen från 102 till 159 dagar.
Könsskillnader: Endast män kan få prostatacancer.