Verksamhetsanalysen uppdateras ej efter 2020. Avsnitten som beskriver olika delar av hälso- och sjukvården uppdateras och publiceras på Statistik- och analysportalen:
https://www.vgregion.se/statistik-analysportalen/Rapporter från Socialstyrelsen och Öppna jämförelser, publicerade under 2017.
Vissa rapporter och underlag presenteras också i särskilda sammanställningar och bildserier där vi presenterar resultaten ur ett Västra Götalandsperspektiv. I dessa sammanställningar jämförs alltid resultat för Västra Götaland mot riksgenomsnitten.
SKL har i januari 2017 publicerat en rapport där hälso- och sjukvården i Sverige jämförs. Sexton hälso- och sjukvårdsområden jämförs, där landstingen rankas med hjälp av ett poängsystem.
I vår sammanställning av rapporten visar vi dels de olika diagrammen som ingår i SKL-rapporten, och dels efter varje diagram en bild där vi listar de olika indikatorerna som bygger upp diagrammet. Vid varje sådan indikator finns pilar som visar hur resultaten för Västra Götaland är i förhållande till rikets resultat, och hur resultatet förändrats sedan föregående mätperiod.
Länk till vår sammanfattning: SKL sammanfattning 170208.pptx
Länk till rapporten: Resultatöversikt för 16 hälso- och sjukvårdsområden.pdf
Syftet med rapporten är att ge en översiktlig bild av hälso- och sjukvårdens resultat genom indikatorbaserade jämförelser över tid, mellan län, utbildningsgrupper samt internationellt. Till skillnad från tidigare öppna jämförelser av hälso- och sjukvården redovisas även bakgrundsfaktorer.
Det är viktigt att utformningen av en rapportering som denna kan diskuteras vidare med alla intressenter; men med de jämförelser som nu valts ut för olika områdena ser vi att:
Länk till rapporten: ÖJ 2016 En god vård - övergripande uppföljning 2017-1-22.pdf
Länk till VGR-sammanfattning av rapporten: VGR-perspektiv på rapporten En god vård ÖJ 2016.xlsx
För enskilda indikatorer framgår bland annat att:
Utöver de resultat som indikatorerna visar ger redovisningen av bakgrunds-faktorer en bild av skillnader i förutsättningar och utmaningar mellan länen för bland annat tillgängliga resurser och en åldrande befolkning, men även förutsättningar för fortsatt förbättring och utveckling.
Rapporten belyser vården ur ett patientsäkerhetsperspektiv, vilket innebär att den fokuserar på indikatorer för säker vård. Den riktar sig till huvudmännen som är ansvariga för styrning och ledning av hälso- och sjukvården men även till flera grupper inom professionen som arbetar med patientsäkerhet.
Här redovisas förekomsten av vårdskador, åtgärder som förebygger vård-skador, strukturella förhållanden som kan påverka förekomsten av vård-skador samt förhållanden som till en betydande del påverkar hur säker vården är. Rapporteringen innehåller en perspektivförskjutning från redovisning av skadeförekomst till redovisning av hur säker vården är genom att även fokusera på processer som förebygger vårdskador. Med vårdskador menas i det här sammanhanget skador som hade kunnat undvikas om adekvata åtgärder hade vidtagits vilket stämmer överens med patientsäkerhetslagens (PSL, 2010:659) definition av vårdskada.
Här redovisas några av resultaten i korthet:
Vårdskador, överbeläggningar, utlokaliseringar och läkemedel
Förlossnings- och nyföddhetsvård
Länk till VGR-sammanfattning av rapporten: Sammanfattning Säker vård ÖJ.pptx
Länk till rapporten: ÖJ 2016 Säker vård 2017-1-16.pdf
Stroke, hjärtsjukdom och diabetes
Frakturer, knä- och höftproteser
Schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd